0 Minicart
0 ks
0.00

Tajomstvo dobrej kávy. 5 tipov na prípravu vášho obľúbeného teplého nápoja

08.05.2024 naspäť na zoznam
Pexels dominika roseclay 912901

Pre mnohých je pitie kávy skôr rituálom, a prakticky nemá nič spoločné s prevenciou únavy. Z toho logicky vychádza, že zmyslové zážitky majú pri tom fakt dôležitú rolu. V kaviarni sa k nim dostanete ľahko (teda, tak by to malo byť), no pri trochu snahe ich dokážete vyčarovať aj na kuchynskej linke vašej vlastnej kuchyne. My vám teraz prinášame zopár jednoduchých tipov, ako na to. Čítajte pozorne.



CHUTNÁ KÁVA JE AJ O VODE


Keď ide o prípravu chutnej kávy, v prvom rade sa hodnotí kvalita zŕn, hovorí sa o ich pôvode, rozoberá sa spôsob prípravy. Zabúda sa pri tom na to, že 99% tohto milovaného tmavého nápoja je voda. Nie je teda vôbec jedno, odkiaľ čerpáte túto ingredienciu, a argument, že varením sa úplne zneutralizuje, nie je pri príprave kávy úplne relevantný.


Určite poznáte chuť nadmerne chlórovanej vody alebo takej, ktorá obsahuje príliš veľa železa. Ľahko ju identifikujete a nie je veľmi príjemná. Práve tento faktor dokáže ovplyvniť aj zážitok z kávy. Vyhnúť sa mu môžete celkom ľahko, pomocou filtračnej kanvice.


FILTRAČNÉ KANVICE


ZRNKOVÁ ALEBO MLETÁ KÁVA?


Určite neuškodí mať vždy „poruke“ a v domácej zásobe aj mletú kávu. Pokiaľ však vaším cieľom je gurmánsky kávový rituál, dostanete sa k nemu len cez čerstvo mletú zrnkovú kávu, a to tesne pred prípravou. Tajomstvo sa teda skrýva aj v kvalitnom mlynčeku. Radi by sme tu zdôraznili to, že by mal slúžiť presne na tento účel. V mnohých domácnostiach sa totižto používa rovnaký nástroj na mak, orechy alebo iné plody. Určite však zainvestujte do mlynčeka vyslovene na kávu.


Ak nie ste zástancom len jedného špeciálneho typu kávy, ideálne bude, ak hrubosť mletia bude nastaviteľná. Takéto seriózne stroje sú síce drahšie, ale vnesú do vašej kuchyne skutočnú kaviarenskú atmosféru.


MLYNČEKY NA KÁVU



KÁVOVAR S FUNKCIOU MLETIA (MLYNČEK NA VÝROBU AROMATICKEJ KÁVY)


NESMRTEĽNÁ MOKA


Volá sa moka káva, no poznáme ju najmä ako koťogo. Pripravovala sa v kuchyniach našich starých rodičov, nájdete ju ale aj v najmodernejších domácnostiach mladých generácií. Mohlo by sa zdať, že na takejto káve sa nedá nič pokaziť. Pokiaľ však nemáte kvalitný moka kávovar, akokoľvek sa môžete snažiť a postupovať podľa presných návodov baristov, hrozí vám riziko spálenej kávy.






BIELY ARIETE MOKA KÁVOVAR


ESPRESO MUSÍ BYŤ KVALITNÉ


Správna teplota pri príprave espressa je 88-92°C. Tá by sa mala pretlačiť pod tlakom 9 barov cez 6-7 gramov kávy. No a toto všetko sa musí udiať za 20-30 sekúnd. Výsledok je 20-30 ml kávy, a ak bola pripravená správne, s 2-4 mm hrubou hustou penou, ktorá vydrží a nepadne po pár sekundách. Veru, príprava toho správneho espressa je celá veda, a to je ten hlavný dôvod, prečo by mala byť kúpa kávovaru na tento typ kávy premyslená.


ESPRESO KÁVOVARY


JEMNÝ FILTER PRE NEŽNÉ DUŠE


Filtrovaná káva predstavuje pre mnohých prvý nápoj dňa. Pripravuje sa tak, že mletá káva sa zaleje horúcou vodou, ktorá cez ňu pomaly kvapká. Výsledkom bude slabšia aróma. Dôvodom je nedostatok tlaku, ktorý je predpokladom „silnej“ kávovej chute.


Zdroj fotiek: Pexels, Andreashop


Chcete dostávať
čerstvé novinky?